Vi måste sluta se våra årsrika som en belastning för samhället/ Årsrika människor bör bidra till att förändra bild av äldre/… och både unga och årsrika har kunnat mötas…
Försöker snoka fram ursprunget till ”årsrika” och hittar från ett almedalsseminarium förra året: "Barbro Westerholm berättade om ordet ”årsrik” som hon under tiden som ordförande i SPF fick patent på att marknadsföra av upphovsmakaren och SPFaren Peo Magnusson."
Då hade ordet presenterats ett par år innan. Det är intressant att se hur B W resonerar vidare i den text som just citerats. I ett försök att få in ordet i SAOL blir det nobben. Hon ställer det mot ett annat ord som accepterats för ordlistan: ”direktare”. Och när man läser vad en direktare är måste man hålla med om hennes förvåning. Här är inlägget: https://www.senioren.se/nyheter/unga-och-aldre-gor-gemensam-sak/
![]() |
Årsring på årsring på årsring - vem bryr sig? |
Om nu den äldre ska kallas ”årsrik” så bör väl den unge heta ”årfattig”. Det hörs direkt vilken jord det kommer att falla i. Rent språkligt undrade jag över varför s-et i ”årsrik” låter okej, medan ”årsfattig” låter fel. Antar ett ens språköra inte vill ha ett dubbel-r i ”årrik”.