Jahapp, nu är man kommen till det övermogna stadium där man börjar yra om sin barndom, föräldrarna och lugnet innan den moderna världen klampade in och förstörde BLAND ANNAT språket. Orkar inte dra vår tids alla fördelar: varmvatten, spårvagnar, frysvaror, pizza, dataspel – man kan väl ändå få beklaga sig över det som försvunnit?
Mina föräldrar gick sex år i skolan. Vad de framför allt kunde efter dessa år var att läsa, stava och skriva – snyggt, dessutom. Skolämnena var givetvis andra, och säkert var inte heller den tidens barn roade av psalmverser att lära sig utantill, eller annat som de flesta ungar brukar sky. Själv var jag efter papegojåren (årskurs ett till sex) inget ess i skolan. Men långt efter föräldrarnas skolgång fick vi, deras barn, plågas med en del likartat studiematerial, ja, psalmverserna, till exempel.
Såvitt jag kan bedöma på det givetvis mycket subjektiva sättet, hade min mor inte det som kallades läshuvud. I gengäld var hon en arbetsmänniska av typen ardennerhäst. Min far hade möjligen kunnat ägna sig åt högre studier – i alla fall en bit bortom sexan. På den tiden var det vanligen stopp därefter, i alla fall om man kom från de s k lägre socialgrupperna.
Poängen med dagens inlägg är det gamla vanliga: man lärde sig mer förr, speciellt av det som var dåtidens ”kärnämnen”, bland dem svenska, historia, matematik, geografi, naturkunskap. Lägg nu för sjutton märke till att här inte talas i egen sak: större delen av skoltiden hyste jag stort ointresse för de flesta ämnen utom språk, teckning och roliga timmen på lördagar.
Men faktum är att dagens äldre – ur alla socialgrupper – har bättre grepp om de viktigaste kunskaperna, de som innefattar läsning, skrivning och räkning – och då menas det som sätter en i stånd att klara sin vardag. Nu tycker jag möjligen i ett anfall av närmast gudomlig godhet att man inte ska piska barn att lära sig sådant de absolut inte KAN tillägna sig p g a speciella inlärningsproblem. Men, men, men, det resultat som nu är synligt och hörbart i medier vittnar om att även de med ganska ”höga” utbildningar inte behärskar modersmålet. Snudd på tragik!
Det är f ö inte bortkastat att lära sig psalmverser utantill på det sätt vi gjorde. Barn lär sig ofta en massa sånger, ta exempelvis ”Banan, melon, kiwi & citron”, så varför inte också sånger på ett äldre språk? Många av oss över 50 (?) har säkert fått en känsla för hur gamla respektive psalmers texter kan låta. Fler, även högutbildade, skulle då, om de hör en mening som ”den som är satt i skuld är inte fri”, lockas att söka efter upprinnelsen och inte tillskriva citatet Göran Persson (se Sbråk i går). Eller ens Ernst Wigforss. (Ja, usch, detta var ett krävande inlägg.)