fredag 21 mars 2025

1984 aktuell? Romanen är nog snarare att betrakta som eternell

Folk ska ge fan i att ha ihjäl ens gamla gudar. I ett radioprogram om 1984 diskuterade en grupp litterära människor romanens (enbart ett par år äldre än den som här för pennan) relevans för vår samtid. Den tillerkändes en ganska stor betydelse för sättet att beskriva totalitära stater – en betydelse som verkar kunna fortsätta i evighet. Men givetvis nämnde också en av deltagarna att den är daterad.

Daterad är ett annat ord för föråldrad, en term jag själv föredrar. ”Daterad” är torrt och ointressant i jämförelse. Diskussionen var dock intressant, någon hade dykt ner i Orwells språkbesatthet och beskrev detta så att man (d v s jag) anade en broder i synen på vårt främsta kommunikationsmedel.

Han gav, förstås, inte folk i allmänhet skulden för ett dåligt språk utan pekade på hur makt manifesteras genom det lingo som pumpas ut för att beskriva en ny verklighet. Den amerikanske presidenten och ”hans folk” är ett nästan genant exempel på den tydliga och oförblommerade parallell vi får betrakta i dag.

En av bloggens yngre informanter, H, stod nyligen för en milt sagt avig inställning till romanen: ”Det är några årtal jag inte orkar höra en gång till, 1984 och 30-talet!” Intressant med tanke på att några av de litterära personerna i radioprogrammet sa att de inte lagt märke till att 1984 nämnts så ofta på senare år.

Hur som helst är det en bestickande tanke att när ett begrepp som under en tid varit i svang upphör – ja, då kan det vara ett tecken på en sån där orwellsk förvandling. Ett eget favoritexempel är ”snuttifierat” som användes flitigt för ett par tre decennier sen. Nu har det inte hörts av på länge. Men däremot är det ”verkställt” i sociala medier, Tiktok, Youtube m fl kanaler: där firar det riktigt snuttifierade triumfer.

Vad ska vi å andra sidan med språk till, vi får ju snart ledigt som människor. AI-robotar kan göra oss mer lika än vi (oss?) själva. Fast detta frenetiskt gående över ån efter vatten kan inte upphöra att fascinera en så länge man har lite tankeverksamhet kvar.