måndag 17 mars 2025

När ett par rejäla kraftkarlar får en att tvivla på den gamle romaren

Vi som kommer från brokiga och blandade genpooler kan berömma oss av att känna igen mycket av Det Mänskliga Beteendet. ”Inget mänskligt är mig främmande” har vi lärt oss säga av såväl födsel som ohejdad vana, men även lite hejdad bildning.

Citatet kommer från romerske författaren Terentius, ”egentligen Publius Terentius Afer, född ca 195 f Kr, död 159 f Kr”, skriver Wikiquote. Hela citatet lyder ”Jag är människa: inget mänskligt är mig främmande”. Det låter vettigt. Wikiquote bidrar med ytterligare en kort sentens från Terentius: Veritas odium paret, "Sanning skapar hat." Sanning? tänker man, och finner en uppsats inom ämnet ”vetenskapsteori och metodik”. Där skriver Johan Karlander:

Syftet med vetenskap är att komma fram till sanna påståenden, men vad menas med det? Frågan är svår. Man skulle vilja ha en definition av sanning som kan användas för att testa alla typer av påståenden. Men det verkar inte finnas någon allmänt accepterad definition, trots årtusenden av filosofi och vetenskap. Här är fyra påståenden, P1-P4. I vilken mening är de sanna? (1) Bilnycklarna ligger på köksbordet. (2) Varje deriverbar funktion är kontinuerlig. (3) Björn Gustafsson är skitkul. (4) Man bör hålla sig till sanningen.

Det kan man fundera över i afton, men där lämnar vi uppsatsen och den vetenskapen. Här är i alla fall dagsens sanning som gripit tag i denna skribent: inte kunde man tro att två diktatorer skulle få en på fall. Det finns förstås fler maktbesatta, men just de två visar i dagarna att den gamle romaren för tillfället inte har rätt: En del mänskligt är mig mycket främmande.

Tillfälligtvis har de där gubbkräken förstummat mig.