måndag 10 mars 2025

Vem hade kunnat ana att en helt vanlig punkt kunde uppfattas så?

Om någon skulle rita av en själv och ens uppfattning om och syn på världen, skulle teckningen föreställa en tant i ett moln av frågetecken. Och just frågetecknen verkar höra till de mest livaktiga skiljeditona – i sällskap med utropstecken! Med punkten (.) är det dock si och så. Redan för ungefär ett decennium sen kunde man notera att folk börjat sluta (hur skriver jag, egentligen?) med punkter, framför allt i sms. Det gällde särskilt de unga, men i språkväg (och mycket annat) tar de mer förändringsbenägna äldre efter.

Men de av oss som har stelare hjärnor, åtbörder och åsikter om talat och skrivet språk trycker på bromsen, sätter klackarna i backen, för att inte släpas med. Vid något tillfälle hörde jag att sms-meddelanden s a s inte tålde punkter, d v s oviljan föddes hos de sms-ande människorna.

I senaste Spanarna (P1-program) talade Jessica Gedin om detta faktum. Hon förklarade att en punkt efter ett sms-meddelande ofta uppfattas som aggressiv av mottagaren samt la hon ut texten en del kring detta fenomen. Och själv sitter man här höljd i sina frågetecken, upptagen med världens andra och aggressivare beteenden.

Den som googlar den finner, tänkte jag. Upplysningarna var få, kanske var sökorden inte så smarta. Vad som dök upp var en engelskspråkig sida – översatt av nåt AI-verktyg – och nu blev det åtminstone underhållande. Rubriken till texten om hur punkter uppfattas i sms löd: ”Varför perioden i din text gör dina vänner nervösa”. Det gäller att ha några små grå (säger Poirot, och menar hjärnceller) kvar när man läser utländska sidor (säkert även inhemska). ”Period” är ett engelskt ord för vårt ”punkt”, så detta slags översatta texter måste skärpa ens vaksamhet. En bit ner i detta märkliga halvspråk står:

Hur du punkterar eller inte punkterar dina texter kan förändra hela tonen och innebörden. Detta gäller särskilt korta meddelanden som "ok", "tack", "ja", "nej" etc. Att använda skiljetecken efter dessa ord kan uppfattas som passivt-aggressivt, beroende på frågan.

OK. Det finns numera mycket att uppfatta vad gäller människors försök till kommunikation. Och det är väl bara ens egen tröghet som gör att man anser större delen av vår tids meddelandesätt vara riktigt rejält  punkterade.