söndag 5 januari 2025

Är det nåt som är enkelt att förutsäga (förutse) så är det ens IQ

En politisk kommentator ville uttala sig om framtiden och stakade sig en smula i valet mellan att förutse och förutsäga något. Den tvekan kändes bekant: jag har själv svårt att bestämma mig för vilket (vid alla tillfällen man vill beskriva vad som kan hända framåt i tiden...).

Slår man på svenska.se/tre klarnar inte bilden direkt. SAOL ger ”spå” som synonym till ”förutsäga”. Och kör i vind, substantivet ”förutsägelse” låter för en människa född vid mitten av 1900-talet som något spådomsaktigt. Men SO säger följande om ordet (2021): ”på för­hand räkna ut och göra på­ståenden om viss fram­tida ut­veckling; vanligen på rationell grund”. Rationell grund, öh? SAOB (1928) drar också åt spådomskonst, om än lite vagt.

Om ”förutse” säger SAOL just ingenting, medan SO försiktigt föreslår: ”på för­hand räkna ut in­träffandet av viss fram­tida händelse”. SAOB, i sin tur, är inne på såväl spådomar (av religiös eller annan art) som följande mer rationella innebörd: ”av föreliggande omständigheter o. förhållanden sluta sig till (att ngt rimligtvis bör inträffa som senare värkligen inträffar); på förhand inse möjligheten av (ngt); ofta närmande sig till l. övergående i bet.: vänta sig l. vara beredd på (ngt, att ngt skall inträffa)”.

Inte konstigt att man tvekar mellan att förutsäga och förutse saker där man sitter vid sin spåkula. ”Förutspår” ställer dock vanligen inte till några tolkningsproblem. Men se det gjorde några reklamskyltar nyligen, i juletid. Undertecknad stirrade länge på bilden av en katt med luciakrona på huvudet och så texten Oh Mjau God! Så här i efterhand känns det svårt att erkänna att det tog ett tag innan det gick upp en talgdank.

Om ens egen reaktionsförmåga är kass eller om reklamen var dålig är svårt att avgöra, trots att vi alla har vana vid OMG och Oh my God. Att omvandla ”my” till ”mjau”, och sen det engelska ”God” till ”god”, koppla till katten med luciakrona samt de mindre bokstäver som berättade att det handlade om lussekatter, tog förvånansvärt lång tid. Skylten bredvid, med likande bild och innehåll, lät katten ”utropa” orden ”Ren Mjaugi”. Versalerna på alla ord försvårade tolkandet.

Men kanske kampanjen skulle kunna få tjäna som IQ-test. En del av oss får ju i vilket fall som helst 42 eller 37 i IQ av de uppgifter som visar en räcka komplicerade figurer där man ska kunna förutsäga (förutse?) den sista. Jag brukar klara dem som har först en cirkel, sen en kvadrat och därefter en rektangel. Den sista är då vanligen en triangel. I de efterföljande uppgifterna ser allt lika bra (eller dåligt) ut. 42 eller 37, sa jag.