lördag 11 januari 2025

Är det så att saft och bullar samt räkmackor håller vad de lovar?

Det är inte bara språkliga grejer som snurrar runt i skallen, ibland är det intressant att betrakta andra företeelser som blivit till bilder i människors medvetande. En sådan är räkmackan. Man ska inte pådyvla andra sina känslor (ajabaja) men att berätta om de egna får gå bra. I vilket fall som helst finns det många som tänker på liknande sätt när man gått in på ett fik för att ta en kopp kaffe och en macka: ”Nä, jag ska allt slå på stort och ta en räkmacka i dag!”

Nu har jag rannsakat mig och mackorna. Häromdan uppstod åter en sån där plikt-nu-ska-jag-kosta-på-mig-detta-händelse. Hur många gånger har man blivit besviken? De runda tillplattade, degiga och ickesmakande tekakorna kan man undvika. Trots erfarenhet tar man ändå en på hålkaka, fast brödet bara är snäppet roligare. Salladen och gurkan är sladdriga respektive vattniga, tomaterna smakar inget.

Här bör man återvända till dessa smörgåsars ursprung, Danmark. Där har de i alla fall (haft?) vett att göra dem på mörkt bröd, rågbröd. Ska inte uppehålla mig mer vid det rent kulinariska utan fortsätta med hur vi ofta bildar oss en bild av smaskigheter med hjälp av omgivningen.

Konstigt att man går på sånt här. Det började i barndomen med upphöjandet av saft och bullar. I min familj bjöds vanligen apelsinsaft, den var säkert billigast. Samt minst god om man jämförde med jordgubbs- eller hallonsaft. Jag minns hur den fick mig att må illa i pannan (sant) men ingen tog notis om ens finsmakartendenser.

Bullarna, torra och små – det senare var en fördel. Förstå detta rätt: de nybakade var jättegoda, men de förblev inte länge i det tillståndet. Ja, detta var ett par exempel på hur man förleds av omgivningen och dess påtryckningar: Nu, barn, blir det saft och bullar!

Ibland frestas man tro att något liknande sker med dem som pratar. De kanske också känner att de måste använda ord som agil, initialt, de facto, disruptiv i stället för svenska motsvarigheter. Floskelpratet blir deras bullar och saft eller räkmackor. ”Glida på en räkmacka”, som hör till en äldre (1970-talet, påstås det) lista på poppis begrepp, finns kvar i viss utsträckning.