torsdag 16 januari 2025

Ens egna språkliga småplock verkar helt enkelt aldrig ta slut!

Så nyligt som 4 januari innevarande år beskärmade sig undertecknad över det myckna ”plockande” som blivit en epidemisk språksjuka. Kanske även pandemisk, men hur mycket andra språk plockat upp (se själva!) av engelskan i just detta fall är mig obekant.

När det kommer nya skurar vill man gärna skriva om dem, för att kunna användas androm till varnagel. Häromdagen kom ett mejl från sajten tv.nu, som är ”en svensk tv-guide som startade 1999 och ingår i Schibsted-koncernen. Den har med åren utökats med en streamning-guide” (ur Wikipedia som skriver streamning, mer om det en annan gång).

Mejlet hade rubriken ”5 bra filmer som snart plockas ned!” Javisst, det plockas hit och dit så kör i vind, tyckte jag först. Men under rubriken följde texten ”Vi har plockat ut fem riktigt bra filmer som plockas bort närmsta veckorna”. Och då kanske en Sbråk-läsare förstår ens upprepade irritation.

Det gör som sagt inte alla. Men så finns det de som är rent förbålt oskuldsfulla när det gäller språket. Så exempelvis informanten L som har höga tankar om konstellationen människa och språk. Vi talade om ett av dessa lurendrejerier i vilka skurkar ger sig på oskyldiga, ofta äldre, för att skrämma dem till att ”gå in” i sina internetbanker och öppna vägen för stöld.

I ett skrivet skrämselmeddelande använde bovarna ordet ”våran” och det stod något i stil med att ”det framgår av våran kontroll att…” (exemplet hittade jag på, det är ordformen ”våran” det gäller!!!) Den oskyldige L sa att bara användandet av en sådan talspråklig variant borde få människor att reagera och inse att en bluff är på gång.

Skriver man ”våran egna” i Google får man många träffar för det som egentligen (än så länge?) heter ”vår egen”. Inga träffar från mediehåll dock: glädjande. Från 2013 (måste ta reda på varför det året utmärker sig) finns ett antal ”våran egna” i dagstidningsdatabasen, men de kommer inte heller där från redaktionellt håll utan allmänheten som gratulerar något barn, prisar ”våran egna” mataffär eller liknande.

Att folk skriver talspråk i såna sammanhang är inte upprörande, men hur många medborgare skulle i ordet ”våran” i ett mejl eller sms se det som bevis på att det är ”nå' tjyv- och rackarspel me' brevet” (meningen snodd ur den käcka låten Albin och Pia av Owe Thörnqvist).