lördag 4 januari 2025

Plocka upp en tråd, plocka hem en vinst, plocka alla, plocka alla...

Plötsligt kan ett ganska vanligt ord eller uttryck låta nytt eller främmande på nåt vänster. Och då lystrar man: ”Vad sjutton sa personen, egentligen?” Det var när radiorösten mitt i en mening yttrade: ”/…/ och så plockade han hem ett Nobelpris”.

Man kan förstås inte tro att det döljer sig en strängt stilälskande människa bakom den här lindrigt sagt spretiga sbråkbloggen. Men när jag är på det allvarliga humöret finns det ingen som ”plockar hem ett Nobelpris”. Vid närmare eftertanke är det inga pris alls som ”plockas” hem. Kanske att sportare ”tar hem medaljer”, men där låter det bättre med ”tog silver” eller ”fick bronsmedalj”. Det där plocka hem-andet låter förringande: Nobelpris eller medaljer i simning är nog inget man lättvindigt plockar hem.

Så tråkig man låter, konstigt att man ens har några kamrater. Allvarligt ett tag nu: det är klart att man kan ”plocka upp” trådar (både konkreta och bildliga) och ”plocka hem” utmärkelser, men verbet är ett ypperligt exempel på hur illa respektive bra det kan se ut och låta om man håller sig till den stilnivå en text kräver. Men hoppsan, där kom ett sånt där normerande och kränkande ord. Kräver, hm.

Kontentan av dagens babbel är i alla fall att det verkar som om själva plockandet ökar på bekostnad av ett annat mycket vanligt verb, ta. De flesta exempel jag hört på senare tid är i still med ”plocka upp tråden”, vilket antagligen betyder ”ta upp temat/ämnet (igen)”. Märkligt nog (men vad vet man?) verkar inte plockandet komma från engelskan i de sammanhang jag hört det, men ibland vinner andra smittsamma inne- eller ickespråk eller vad de bör kallas.

KB:s dagstidningsdatabas visar det gamla vanliga: 2013 utmärker sig som ett år när de flesta ord och uttryck som denna blogg granskar, rejält ökar i antal, så även plocka upp och hem. För den som känner sig intensivt intresserad av frågan kan nämnas att det visst ”plockats hem” medaljer sen början av 1900-talet, om än inte i samma utsträckning som nu. Vilket i sig inte är konstigt med tanke på det ökande antalet tidningar (och andra medier) under förra seklet.

Däremot är, som sagt, det bildliga ”plocka upp” mycket vanligare i dag än förr. Uttrycket existerade, men det som då "plockades upp" var (exempelvis) barn av skolskjutsar samt hundars avföring. Men att hänvisa till KB är inte jätte-ad-hoc i alla sammanhang. (Mja, det latinska begreppet är inget jag borde använda, det strålar osäkerhet kring dess betydelse. Ville bara stjäla vad en man sa i nåt program nånstans: ”Det här skedde inte jätte-ad-hoc”.)