fredag 8 november 2024

Vilket språk var neandertalarnas, och hur ofta slog deras klockor?

Så roliga saker man kommer på om man inte har höga anspråk på underhållning. När man tittar på ordet neandertalare och dess bestämda form neandertalaren samt – detsamma i plural – neandertalarna, kan man få för sig att de talade neander. Men så var det inte (vad man vet), deras namn kommer från platsen där de hittades, Neanderthal. 

Äldre släkting. Wikipedia
Neanderthal hette något annat före mitten av 1800-talet och dessutom, vid en senare stavningsreform (runt 1900), togs h-et bort och namnet skrevs Neandertal. Det märker man inte på nätet där många håller fast vid den äldre stavningen med th. Tyskans der Tal (eller Thal, då) är vårt svenska dal och i just ”Neanderdalen” hittades för inemot ett par hundra år sen fossil av våra förfäder, som levde några hundratusen år före oss. Kanske borde vi kalla dem neanderdalare. Vad och hur de talade vet ingen. Wikipedia skriver:

Både anatomiska och genetiska rön tyder på att neandertalarna hade åtminstone någon form av talat språk. Hur komplext deras språk var är dock omöjligt att säga säkert. Känt är att neandertalarna hade genen FOXP2, som har betydelse för språkutvecklingen, och särskilt den grammatiska förståelsen.

För min egen del har inte FOXP2 slagit igenom, men en härm-gen kan lära en att tala och skriva skapligt utan att för den skull begripa den abstrakta grammatiken. Detsamma är fallet med matematik, man klarar de fyra räknesätten. Däremot blir det värre med sinus, cosinus och partiella differentialekvationer.

Klockan kan man också. Så pass att det låter konstigt när en programpresentatör i radio säger: ”Klockan slår nu 12.44”. Men vad vet man, kanske neandertalarnas klockor slog varje minut.