fredag 14 april 2023

Tor dundrar och värnar om anonymitet genom lökskalsadressering

På den gamla både goda och onda tiden kunde en människa lätt fastna i ett uppslagsverk. Av papper. Säg att man ville slå upp ”karyatid”, bara för att strax därpå fastna i fakta kring ”kålrot”. Nu sker detsamma på internetet, men håller man sig inte ifrån vissa medier kan vad som helst leda till Lotta Engberg, soldoktorn och den senares ”bröllopsbesked”.

För min egen del hände detta. I går letade jag efter verbet ”löka” samt adjektivet ”lökig” och stötte givetvis även på en massa annan lök. Den är en grönsak som ofta används som bild för sådant som handlar om lager-på-lager-grejer. Förr användes (som jag minns det) kålhuvuden för att beskriva något liknande, men strunt i det.

Lökimplementering av M E Winge 1872
Nu dök emellertid (på IT-ord hos ComputerSweden som nämndes i går) även ordet ”lökskalsadressering” upp. Det visade sig nästan handla om ”riktig” adressering –som i adresser på brev –och inte som i ”vi ska adressera frågan”. 
I it-världen kallas det ”onion routing” och är "en metod för döljande av avsändare och mottagare när meddelanden skickas genom inter­net. – Lökskalsadressering används i nätverket Tor. Det kan jämföras med att lägga ett brev i ett adresserat kuvert inuti andra adresserade kuvert, som skalen på en lök".

Slår upp Tor: vid sidan av åskguden finns nätverket Tor, "en implementering av onion routing i fri mjukvara – ett slags anonymitetstjänst som ger sina användare möjlighet att kommunicera anonymt över internet".

Försöker hitta en fyndig avslutning med lökskal, åskgubben Tor och anonymitet, men det vill sig icke.


                   PS Nätverket Tor har en lök i sin logotyp såklart!