tisdag 11 april 2023

Det suger att unga och gamla behandlar varann som imbecilla

Hur man hanterar (bl a talar till) folk andra i andra åldrar än ens egen är alltid intressant. Vuxna ändrar ofta tonfall när de talar till barn. Gäller det spädbarn är det kanske inte konstigt, men från när barnen kan göra sig bra förstådda är det bäst att skippa den tillgjorda rösten.

Intressant nog råkar äldre ut för detsamma som barnen: En dag när rynkorna blivit fler, håret grått och man säger håhåjaja när man sätter eller reser sig, ja, då börjar de halvgamla plocka fram sina lena röster. Som om man är bliven en annan.

Ett radioprogram handlade om ”de äldre” – vad nu de har gemensamt som grupp jämfört med
t ex ”de medelålders”. Jag som trodde alla var olika individer. Den som vill höra om fler sensationella ting får väl höra av sig till undertecknad, något av en expert på allt mänskligt.

I programmet besöktes en grupp gamla på en danskurs, eller ”dansklass”, som den betydligt yngre reportern sa med ett av alla amerikanska översättningslån. Gruppen bestod, som oftast, mest av kvinnor, men där fanns även en man. Denne beskrevs som ”en man med bus i blicken”.

Om jag beskrev en ung vuxen eller medelålders – man eller kvinna – på så vis skulle jag förmodligen anses larvig. I övrigt var programmet rätt bra, de andra medverkande ”experterna” var äldre. Kanske verkar en gammal människa så främmande för yngre att det är bäst att tala lite tillgjort till och om dem? Tror jag gjort mig skyldig till samma sak i ungdomen.

Den yngre reportern talade bl a om döden med en av de äldre och konstaterade att ”döden suger”. Det fick mig att tänka på alla olika slangord man konfronterats med under livets gång. Att något ”suger” (efter engelska ”suck, it sucks”) började unga säga för lääänge sen, men uttrycket verkar inte vara lika mycket i svang.

Tänk om reportern, som kanske var uppåt trettio, redan talar lite gammaldags för yngre tonåringar när de får höra att något ”suger”? En redan flera decennier gammal historia är den om en morfar som var ute och fiskade i båt med ett barnbarn, blev hungrig och sa att ”sjön suger”. Barnbarnet sa förstås: ”Va, gillar inte du att vara ute på sjön?”