söndag 2 april 2023

Det är inte bara VAD man säger som spelar roll utan även HUR

Man ska inte klaga på hur andra talar när ens egen dialekt hör till de mest brutala i landet. Nu sitter visserligen ”ful” respektive ”vacker” i betraktares och lyssnares ögon och öron, men i ett par enkäter anses att de talar fulast som kommer från Skåne, Närke och Östergötland.

Men åter till det utstuderade sätt att tala som beskrevs i går. För tre-fyra decennier sedan började det höras hos tonåringar, nu har det spritt sig. F a olika slags programledare och influerare – och ett par yngre ministrar – talar det som började som tonårstjejsociolekt.

Viby-i-et har fått sitt namn från en Närke-socken där det förekom i dialekten. Wikipedia:

I något skede har Viby-i även inträtt i Stockholms stadsdialekt, där ofta kallat Lidingö-i, och finns omnämnt där redan på 1950-talet. /…/ 
På landsbygden i Närke och Bohuslän har draget [Viby-i-et] generellt låg prestige och betraktas som ”fult” och ”lantligt”. /…/ 
I städerna har ljudet däremot varit utmärkande för talet hos högre sociala skikt och har associerats med en välbeställd samhällsklass, vilket namnet Lidingö-i också vittnar om eftersom Lidingö kommun är en av Sveriges rikaste kommuner. När draget undersöktes av Ulla-Britt Kotsinas på 1990-talet, användes ljudet framför allt av unga kvinnor i stadsdelar i norra Stockholm, som generellt bebos av högre samhällsklasser. I lägre samhällsklasser i södra Stockholm återfanns draget hos unga kvinnor, men hos unga män knappt alls. Sedan 1990-talet finns indikationer på att draget har tappat sin sociala laddning och blivit mer spritt över samhällsgrupper.

Att "draget" har ”tappat sin sociala laddning” är svårt att tro, i medierna hörs ofta yngre kvinnor, i alla fall under 45, använda ett – vad ska man kalla det? – spetsigt och förbarnsligat sätt att tala, som ofta blir till en röstens ”makeup”. I bortre änden av det här "språket" finns, apropå drag, den vulgära variant som fenomenet dragqueens består oss med. O maj gadd, s a s.

Riktigt så kanske inte framtidens människor kommer att tala, men något i den stilen, i värsta fall. Bara de förstår varann. Själv förbehåller jag mig ett förbehåll.