onsdag 29 augusti 2018

Flagga "för, med, ut, upp för" och kanske även "hit" och "dit"

Stelbent ända in i ryggmärgen har sbråkmakaren haft svårt med det bildliga uttrycket ”flagga för” i andra betydelser än ”flagga för mamma i dag när hon fyller år”. 

Förvirringen är stor för den som letar efter alla ”flagga” (verb, alltså) plus diverse prepositioner och adverb. Förutom den nyss nämnda med ”för” finns även ”flagga ut”, som även en icke båtvan tolkar som ett maritimt uttryck. (Eller vad vet jag, förresten?) 

Hur ramlar man in i alla dessa uttryck? Omgivningen undrar ibland och svaret är som vanligt: via radio, tv och skrivna publikationer. Häromdagen var det en privatperson i radio som flera gånger sa ”jag flaggar upp för”. Det som ”flaggades upp för” var olika äppelsorter.  Och visserligen får privatpersoner säga vad de vill när jag är domaren, men nog fick man roliga bilder i sin lilla hjärna av alla äpplen det flaggades upp för. För att föregripa missförstånd: det är klart att man förstår, men varifrån kommer plötsligt upp-et? Nu när man ändå lärt sig stå ut med att folk flaggar ”för” äpplen? "Flagga med (med är betonat) äpplen" är dock ett tips till språkliga förnyare.
På en rastplats i Göteborg hade någon inte flaggat upp, men väl ner.

Och då avses vifta med äpplena på ett semaforiskt vis. Betydelsen? undrar någon. Äsch, det kan man hitta på själv, som numera är brukligt. 

"En flagga med äpplen" (äpplen betonat) är en annan sak. Som man sällan ser.