söndag 12 augusti 2018

Att avskaffa människan utan att hon i förstone märker det 2

En längre tid har det stått klart att människan inte är nöjd med sig som hon är. Ändå har hon kämpat på länge med en massa konster: måla, springa, skriva, räkna, göra musik – ja, det finns ingen hejd på allt hon kan skapa. Men räcker det? Nej. För nu ska det raseras. Sen ska det kopieras – men inte av henne själv, utan en maskin som hon fått till i all sin skaparglädje.

Richard Swartz (igår i DN) sa att ”skriften är vårt mest komplexa och sofistikerade uttrycksmedel”. Det måste INTE innebära  att man INTE beundrar annat som folk gör. Det viktiga är  orden ”komplext” och ”sofistikerat”.
Det går naturligtvis att säga att fotboll kan vara sofistikerad och komplex, men den är däremot inte lika tydlig som kommunikationsmedel. Detta gäller dock skriften och ordet, om man använder dem till att beskriva och tala om fotboll. Och allt möjligt.
Låt oss lämna denna sport, den kan knappast göras rättvisa av undertecknad.
 
Däremot är det svårt att fatta varför så mycket allt-möjligt tillåts ta plats och utvecklas medan skrift och tal avvecklas. Inte många kan skriva läsligt för hand (jag, t ex) längre. Tekniken har vant oss av med den konst som skolbarn för inte så länge sen tränades i rejält. Somliga lyckades bra, andra inte. Nu är övande i väl- och rättskrivning något som inte står högt i kurs. Det är svårt att förstå hur man kan nonchalera den färdigheten.

Jag har haft släktingar som inte varit några ljus i skolan men haft förbluffande vackra handstilar. De gick i skolan när välskrivning var ett ämne som inte slarvades bort. Tvärtom var det med ett par riktiga smartskallar vilkas handstilar liknade egentolkade varianter av runskriftens spretiga tecken. 

När man ser gamla dagböcker, annaler, kassaböcker o s v från flydda dagar måste man beundra den möda som lagts ner på det många nutidsmänniskor kallar onödigt.
 
Fler moraldrapor att vänta.

 ᚦᛖᛏ ᛗᛖᛊᛏᚨ ᛇᛉ ᛊᚴᛁᛏ ᚦᛖᛏ ᛗᛖᛊᛏᚨ ᛇᛉ ᛊᚴᛁᛏ ᚦᛖᛏ ᛗᛖᛊᛏᚨ ᛇᛉ ᛊᚴᛁᛏ ᚦᛖᛏ ᛗᛖᛊᛏᚨ ᛇᛉ ᛊᚴᛁᛏ ᚦᛖᛏ ᛗᛖᛊᛏᚨ