torsdag 16 augusti 2018

Den som skrivit valaffischen borde ha kuggats!

Skolan, ni vet, den är viktig, säger de flesta politiska partier. Inför valet är det väl mest L som talar om detta. Lattjo då, kan man tycka, att de själva har en valaffisch med texten ”Kugga eller plugga. Framtiden börjar i klassrummet”.

Till affischmakarna vill jag säga att "kugga" inte finns i den betydelse de tror. Bara att slå upp SAOL som skriver att ordet betyder ”underkänna i examen el dyl”. Den andra innebörden är ”gripa in med kuggar i hjul”, som i sin tur kan användas bildligt i betydelsen ”gå väl ihop” vilket väl är motsatsen till den innebörd L använder sig av. ”Man” kuggar någon, d v s denne ”man” är examinator (och kan vara kvinna är bäst att tillägga i det här j-a landet som märker ord på annat vis än undertecknad). En student kuggar inte, den kuggas, blir underkänd, missar tentan. SAOB har ”underkänna (ngn) i examen”, Svenskt språkbruk anger likaså verbet som transitivt, ”kugga någon”, alltså med ett objekt som är ”utsatt för handlingen”. Man kan även använda passiv form: eleven kuggas.  

Grammatik vore bra att lära sig i Liberalernas skola, även om det inte är direkt livsavgörande. Men om man fått lära sig att grammatiska begrepp existerar kan man slå upp dem senare i livet vid behov. Vad skolbarn i Sverige bör manglas i är svenska, språket är grunden för alla andra ämnen. Helst ska man behärska det innan man skriver valaffischer om skolan.

Lite sent för Liberalernas ideologer, men välment