fredag 17 augusti 2018

Vem HÄNGER med vem och vem hänger MED vem, man undrar

Nu fortsätter den språkapokalyps (1-5) som frammanades nyligen i bloggen. Nu dock med ett lite lättsammare tonfall. De flesta vill ju bli roade och här är man inte sen att ge folk det folk vill ha. T ex vill de ha allt slags tidsfördriv. De vill alltså fördriva tiden så att den går fortare och försvinner. Just det är anledningen till att tidsfördriv inte är undertecknads favoritsyssla. Lär man barn att ”det är bra att ha tråkigt” så måste man föregå med gott exempel! F ö är det inte per definition tråkigt att INTE fördriva tiden.

Men åter, som sagt, till röstkloningen. Förutom att få rösten att låta exakt som den person man vill kopiera måste också denna kopia hantera mängder av skitsaker. D v s lösryckt ur större sammanhang kan betoningsfrågan låta som en skitsak men få konsekvenser för förståelsen. Ta rubriken (ur verkliga livet): ”Löfven på lyxbröllop – hänger med USA:s elit”.

Av erfarenhet vet jag att det inte är klart för alla att betoningen ska ligga på ”hänger” (detta har skrivits om tidigare, jaja). Det kan bero på att detta "hänger" (umgås) inte ingår i deras språkbruk. Det är sånt man hoppas att klonerna klarar den dag det är dags: förstå innehållet så pass att de vet om någon hänger med eller hänger med någon.

Det är förresten inte bara Löfven som hänger, i radion berättades nyligen om hur Lady Gaga hängde med påven. Då sa (den ännu mänskliga) radiorösten att sångerskan hängde med påven. Det är man ändå tacksam för, även om man inte gillar det nya hängandet, för hade hon hängt med påven hade det kunnat bli hallabalaj i medievärlden.

🙏👗🙏👗🙏👗🙏👗🙏👗🙏👗🙏👗🙏👗🙏👗🙏👗🙏👗🙏👗🙏👗🙏👗🙏👗🙏👗🙏

(Tolkning av symbolerna: först är det påven i bön, sen Lady Gaga, sen påven osv)