torsdag 9 maj 2019

Det är orotilgt jbobigt att läsa en sån här txet, som du mrkäer

En gammal kompis brukade säga att han om morgnarna först tog på sig ”rockonmorren” och sen drack ”en pokk fakke”. Det påminner om lustiga texter som var i schwung för några år sen och återgav gravt felstavade meningar som ändå gick att läsa för de flesta infödda svenskar. 

På en sida som är ännu hemligare (om dess avsändare får man inte veta ett dugg) än denna blogg har någon återgett bl a dessa rader:

Percis som med arnda valngia fel man gör när man srviker snevska så bilr det, smamanfnattnisvgis, mjtöglit att läsa. Braa mkcyet kärvndae för lesäarn!

Det är naturligtvis en smula underhållande för dem med ett okomplicerat sinne för humor (t ex undertecknad). Men det har också förekommit längre tidningsartiklar om hur förhållandevis lätt man kan bortse från ett kasst språk. Anfäktad av lättparanoia läste jag alltså de där artiklarna som ett mer eller mindre omedvetet budskap till framtiden: ”Vänj er vid att språket snart kommer att se ut som skit och ändå gå att förstå!”

Det finns många som anser att en sådan tolkning är en överdrift, men det är svårt att låta bli att lägga märke till hur meddelanden från allehanda ort blir mer och mer svårtydda. Kanske är den anonyma sajtens hemlige skribent ändå inne på samma linje som sbråkmakaren:

Det vktigia att frötså är att det är orotilgt jbobigt att läsa en sån här txet, som du mrkäer. Att lsäraern kan FRSÖTÅ din text är dcok itne det edna som slepar nogån roll, att läsrean kan ta till sig txnten snbabt och elknet är oskcå vktigit.

Och så finns det de som inte kan låta bli att trycka dit felaktigheter för den folkliga humorns skull!