söndag 5 maj 2019

Av äng är du kommen, äng skall du åter varda

Hur petig ska man vara? Det är en fråga att ställa sig varje dag. Särskilt för dem som betraktar sig själva som universums medelpunkt. Där är inte sbråkmakaren oanfrätt, för vem är kapabel att se utöver sin egen kropp och omgivning och inse att man INTE sitter i centrum? Det gör man ju, man sitter i mitten, vilket är svårt att förneka!

Det är därför det är så svårt med riktig objektivitet. Med viss kunskap inristad i hjärnbarken, studerar jag rubriken

Parkeringen kommer att återställas efter avtjänad tid

Det låter konstigt. Avtjäna betyder ”sitta av ett straff”. Här har journalisten tänkt fel, kan man resonera. Men i ett benådat ögonblick av generositet – och framför allt efter att ha läst artikeln – inser jag att skribenten möjligen har glidit lite på betydelsen så där som man ska om man är en levande människa.

Parkeringen som byggs är tillfällig. Och ytan som används är en äng som kommer att återställas så småningom. Alltså är det frågan om att parkeringen ska avtjäna tiden så att den stackars ängen ska få bli äng igen..

Man får inte vara helt stum och dum i sin tolkning av texter. Men hur ska vi enas om vad man kan lattja med och inte? Svaret kan bli den mening jag skrivit ner i väntan på användning:

Vi får respondera och samarbeta med de myndigheter som ställer frågor.