söndag 14 april 2024

Från parader i solsken via det som passar alla till chapeau-claque

Nej, här skas inte återkommas till bildliga uttryck som utlovades i går. Det sista exemplet som användes då mördar alla vidare tankar på saken. Klart som attan att det är kul att skämta om sånt som ”regna på nåns parad, vandra längs minnenas allé” och annat vi nu importerat från engelskan, men sånt här skojande med idiomatiska uttryck når inte så långt, egentligen.

Man får väl stå ut med att inte så många kommer att "regna på andras parad" eller "kissa på nåns cornflakes" – på svenska. Den person som i förra inlägget citerades och även undrade över huruvida det finns ett motsvarande svenskt uttryck fick förhoppningsvis ”glädjedödare” till svar. Roligare än så blir det ofta inte. Tyskarna kan kalla beteendet "Spielverderber", alltså ”lekförstörare”, ordagrant. Även om man inte skrattar åt uttrycket glädjedödare (eller den som VERKLIGEN är det) får vi nog hålla till godo med det.

Nytt ämne! Det händer att man önskar att man vore copywriter och fick hitta på bättre namn åt den hälsoprodukt som Lasse Holm gör reklam för: 1-Fits-All. Han slipper nu stå och hacka en massa grönsaker till sin morgonjuice (nu heter det smoothie) för att den produkt som "passar alla" innehåller ett pulver av 24 torkade frukter, nötter och svampar m m.

Det är nog bättre att hacka, trots allt, för Råd & Rön, samt en rad medicinska experter, säger att den som äter allsidig kost får i sig vad den behöver, och ”att vitaminer i överskott i vissa fall faktiskt kan vara skadligt”.

Hur som helst låter 1-Fits-All som en sån där billig regncape som passar alla storlekar. På tal om ”cape”, så är det ett gammalt ord som funnits/finns i många språk och är släkt med kappa, kapuschong, kapott och chapeau. Med all säkerhet en massa ytterligare varianter.