torsdag 11 april 2024

En enkel mat-teknisk fråga kan ge upphov till andra undringar

Man lär sig något var dag. I en text om mat la jag märke till att begreppen ”fryst” och ”djupfryst” användes godtyckligt. Åtminstone gick det att tolka texten så. Men det visade sig vara en ganska stor skillnad. Skrev just så i Google: skillnad fryst djupfryst, och fick som första träff en förklaring från ett italienskt företag (eller kanske ett konglomerat av företag) vars ”mission” är att främja italiensk matkultur:

Fryst eller djupfryst? Tydligen är det synonymer, men i verkligheten är de det inte alls. I själva verket talar vi om väldigt olika bevarandeprocesser. Skillnaden är att djupfrysning är en industriell process där mat förs till minusgrader på mycket kort tid. Frysning å andra sidan är en långsammare och grövre process, som även kan göras med frysen hemma men garanterar inte ett effektivt bibehållande av matens alla organoleptiska egenskaper.

Infrysning sker så snabbt och vid så låga temperaturer att iskristallerna som bildas är mycket små i storlek. Tack vare denna frysta mat, till skillnad från fryst mat, när den väl har återställts till rumstemperatur, är den helt lik färsk mat och behåller framför allt sina näringsvärden.

När man läser om de olika förfarandena låter det klart som korvspad, men de här skillnaderna hade undgått mig. Själva språket i texten svajar som synes, men på sätt som inte förstör innehållet alltför mycket. Ändå är det ganska så skakande, för så här kommer nog många texter att se ut i en framtid som kommer att kräva mycket god vilja hos läsare.

Översättningar blir säkert bättre och bättre, men det faktum att de i högre grad INTE kommer att hanteras av människor är skrämmande. Å andra sidan är inte människornas språkhantering heller nåt att hurra för numera, så resultatet blir nog detsamma, artificiell arbetskraft eller ej. Självförtroendet kan ändå vara obrutet, så här låter det när nämnda företag presenterar sig och sin webbportal som 

är skapad för att dela förträfflighet Italiensk mat, uppmuntra ökningen av internationell handel med mat, drycker och relaterade tjänster, utvalda på grundval av kvalitet, innovation och hållbarhet. Det är den globala referensen för den första tillverkningssektorn i Europa, just livsmedel, med uppmärksamhet på mogna marknader, men också på framväxande och snabbt utvecklande områden.

Tillverkad i Italien excellens och globala kommersiella operatörer har äntligen en unik mötesplats och ett innovativt tekniskt stöd som gör att de kan kommunicera, få information och öka affärsvolymerna. 
Allt med maximala garantier för alla intresserade.

Maximala garantier, man tackar.