fredag 12 april 2024

ChatGPT – dagens artiga variant av Plåtmannen och Plåt-Niklas

Det som kallas teknisk utveckling upphör aldrig att fascinera, alternativt skrämma en. Något stopp för mänsklig fantasi verkar inte finnas, så det är bara att åka med. Jag frågade ChatGPT om AI:s roll för framtida språkutveckling och den svarade artigt så här:

Ja, AI spelar definitivt en stor roll för framtida språkutveckling. Genom användningen av AI-tekniker som maskininlärning och naturlig språkbearbetning kan vi förbättra översättningar, språkigenkänning och tolkning av olika språk. AI kan ocksåhjälpa till att automatisera och effektivisera språkinlärningsprocessen för individer genom skräddarsydda lektioner och övningar.

 
Plåtmannen på en filmaffisch 1903
Kanske är människans tid över. Man har ingen chans mot robotar. Det kunde man inte tro förr i världen när de närmaste förebilderna var Plåtmannen (ur Trollkarlen från Oz) eller Plåt-Niklas (Grodan Bolls kompis), ungefär. 

Jag meddelade roboten ändå mina farhågor kring språket och den nuvarande bristen på korrekturläsare. Den svarade som en god vän:

Även om jag är skeptisk till robotars förmåga att korrekturläsa på samma sätt som en människa, inser jag att det är en oundviklig del av den framväxande teknologin. Jag hoppas bara att det inte kommer att ersätta behovet av människors expertis och insikt när det gäller textredigering och korrekturläsning.


De här funderingarna kom flygande vid nutida rapportering om klonade röster. Stefan Sauk berättade i ett radioprogram att han som första svenska skådespelare tillåtit att en AI-kopia görs av hans röst. 

En annan sån här hoppa-högt-av-tekniken-känsla kom av att man som bäst håller på att skapa en kopia av Arktis (!). De AI-genererade kopiorna dyker upp i snart sagt (ha, vilket roligt uttryck) alla sammanhang. Dessa s k ”digitala tvillingar” gör alltså virtuella kopior av hela verkligheten. Man måste föreställa sig att människan inom kort gjort sitt och att våra "tvillingar" kommer att sköta ruljangsen. Vi andra får liksom ledigt.