tisdag 30 april 2024

Obegripligt filosoferande efter alltför lång tid uti vårsolens glans

Om det man inte kan tala ska man tiga, sa redan Ludwig Wittgenstein (på ett ungefär). Det lät bra tänkte redan jag i min tur första gången jag hörde det. Men somliga hjälper inget på, de fortsätter prata och prata. Men vad ska man göra i en förvirrad och förvirrande tid?

En forskare berättade om sitt område (lingvistik) och hur man numera kan samarbeta med dem från andra forskningsfält för att bättre kunna kartlägga forntida människors tillvaro. Det gällde bl a att försöka få fram mer information om språkens uppkomst.

Just den här forskarens och kollegernas språkvetenskapliga erfarenhet ansågs omfattande och skulle kunna användas som ”en slags test case”. Då tänker en sån som undertecknad, själv något av en forntida människa: "Test case?" Att lägga till en miljon andra engelska termer? Svenska översättningen är det självklara ”testfall”.

Men Wikipedia förklarar att testfall ”är ett begrepp om används inom programvarutestning. Testfall används för att bestämma om en produkt fungerar på det sätt som det är tänkt. Testfallet beskriver en händelse och hur produkten ska bete sig vid givna parametrar”.

Man ska, som påpekades i inledningen, inte tala om det man inte kan tala om. Dessutom tycks termen ha med datajox att göra, men det känns ändå ibland som om talad luft liksom ges kropp. Testfall, hm. De som begriper sig på Wittgenstein ska inte känna sig illa beröra av att charlataner använder honom som hoppborg för tanken, det är bara ett skojarens testfall.