torsdag 18 april 2024

Vore idé att låta finlandssvenskar lära ut svenska till svenskarna

Danska är svårt och konstigt, norska låter tjosan och roligt. Känns tanken igen? Kanske borde det ingå i den nya kanonen (jo, de båda böjs likadant men har olika betoning) att känna till något litet om våra närmsta grannars språk. Frågar man danskar och norrmän vad de tycker om svenska har de väl ungefär motsvarande åsikter om vårt språk som vi om deras. Rättvist. Ändå är det påfallande många svenskar som tror att just deras modersmål är alla språks ursprung: de andra pratar något förvridet, fult, skojigt, fel. Eller jättevackert.

Sen har vi Finland, vars två nationalspråk är finska och svenska, men där det senare är ett minoritetsspråk som talas av ca fem procent av befolkningen och kallas finlandssvenska. På tal om det larmade informanten A upprört (förståeligt!) om att SVT Nyheter i går hade en text om vad svenskar anser om ”finsk brytning”. Här finns en del att säga. 

Det är troligt att en ursprungligen finsktalande person, som lärt sig svenska (eller tagalog eller tyska) som vuxen, talar med finsk brytning. De med finlandssvenska som modersmål har ingen brytning, de talar en dialekt av svenskan. Precis som en värmlänning eller skåning gör. Tack och lov fanns en ytterligare text på SVT Nyheter där en ung finlandssvensktalande man fick komma till tals. Han sa sig ha fått kommentarer om sitt språk:

"Varför kan du inte prata som alla andra här fick jag höra kort efter att jag hade flyttat till Sverige och pratade lite mer som en finlandssvensk", säger han, och fortsätter: "Jag hade ju lärt mig språket i Finland och där talar man svenska på ett annat sätt".

Det är f a dåligt av SVT (och andra medier som ”diskuterar” frågan) att inte ha lärt sig den här skillnaden. Undertecknad som med ljus och lykta söker stadga och stringens i svenska språket hamnar nästan alltid hos Isof, Institutet för språk och folkminnen, Finlands dubbelspråkiga och utmärkta språkvård.

De finlandssvenskar som ständigt får höra att de låter som mysiga mumintroll föreslår jag biter ifrån med att deras svenska är oerhört mycket bättre än den som talas i Sverige numera!