måndag 7 juli 2025

När man trasslar in sig i orden och det blir besvärligt att komma ut

Apropå ord som inte finns (gårdagsdrapan), kan en hel del sådana leva en stund (eller längre) i familjer, på arbetsplatser eller hos andra grupper. Särskilt barn brukar bidra med nybildningar av olika slag. I kompiskretsen finns ett numera vuxet barn som kallade den sysselsättning många har som favorit – fika – för ”pika”.

Decennier efteråt kan man i just den familjen bjudas in till en ”pikning”, trevligare än det låter. Och bättre än den moderna världens underliga humorform, "roasting". I tidskriften Resumé (2020) skriver Ludwig Jonsson i en artikel om företeelsen: ”Roasting, alltså att göra sig lustig över någon för att roa en bredare publik, är vid det här laget en utbredd humorform, både i komikervärlden och på sociala medier”.

Personligen kallar jag ofta alla slags träffar "meetingmöte": är vi några som ska ses för att ”pika” undrar jag hur dags vi ska ha meetingmötet. Skrev i bloggen för drygt fem år sen om varifrån ordet kom. Vi får flytta oss mer än ett halvsekel tillbaka, när folk som då var i femtio-sextioårsåldern ännu inte var vana vid alla engelska inskott i svenskan.

En kollega hade just hört talas om ”meeting”, insåg att det var en träff av något slag och tyckte säkert att det lät häftigt. Hen började använda ordet ”meetingmöte” – utan att mena det skämtsamt eller ironiskt. Det rotade sig efterhand hos undertecknad och några i omgivningen, men sprids nog inte så långt som in i SAOL...

Väl inne på kontaminasammanblandningar, som vi åldringar säger på vårt skämtsamma vis, måste ett ord från en minister, det kan ha varit en statsminister f ö, tas upp: "följdkonsekvens". Kommen ända fram till regeringen som följdkonsekvens av kontaminasammanblandningar, bör det senast skrivna genast korrigeras: varken meetingmötet eller följdkonsekvensen är kontaminationer, utan tautologier. Samma kanal imorgon: Sbråk!