måndag 17 december 2018

Här gör jag så "välbefunnen" räknas på nätet: hör snart till "bruket"

Mediesituationen skyndar på den språkliga erosionen, se där en underdrift! Tusentals röster rakt in i vardagsrummet ( eller var som helst) måste naturligtvis påverka sättet vi talar med varann. Bra går det inte eftersom var och en får ett mer och mer egensytt språk. Inga lärare, ordböcker, språkvårdare, föräldrar – normerare av vilket slag det vara månde – hyfsar till detta språk så att det funkar som kommunikationsmedel.
 
Säg vad du vill, så gissar vi andra vad du menar. Tycks språkdoktrinen lyda. 

En liten flicka försvann häromdagen från sitt hem. Några timmar senare kom en nyhet och plingade i mobilen: ”Flickan nu hittad och välbefunnen”. Detta var förstås i och för sig glädjande, men vad är välbefunnen? Ordet har använts av ett antal journalister till vilka man kan rikta uppmaningen: Ger er inte! Snart kallas ordvalet "ett bruk" och åker in i ordböckerna!

Följande exempel kommer dock från intervjuoffer i största allmänhet. 

På en fråga om hur politiker sköter sitt jobb när de inte får till en regering svarade en kvinna: ”Det känns mer som en barnlek”. Sbråkbloggens läsare behöver ingen synonym för vad ”en barnlek” normalt innebär. Antar jag.
 
Och så till slut den vänlige man som ägnade sig åt hjälpverksamhet och beskrev den fattigdom och nöd han bevittnade: ”Det är rent tårdrypande”.