onsdag 29 maj 2024

Hur gamla är seniora konsulter, är kaffevältan släkt med rotvältan?

Har man levt större delen av livet i en analog värld kommer den nog att spöka för återstoden av nyss nämnda liv. Ofta måste man ägna en stund åt tolkning av begrepp och texter – ett faktum som är som lök på laxen ovanpå den seniora långsamheten. Se! Genast är man osäker på vad ”senior” betyder i vår tid, eftersom man sett bilder på ungdomar vars jobb är att vara ”senior konsult”. Eller sysslat med annat seniort arbete i 20–30-årsåldern.

När häromdagen en sådan ”senior” konsult talade om något som fanns ”under varumärkeshatten” i vederbörandes verksamhet, förstod jag att det inte handlade om en hatt med en massa varumärkesnålar (pins, på svenska…) och andra märkesknappar fästa på sig. Några sekunder tog det trots allt att haja (processa, på svenska) faktum: Nej, det är inte en sådan verklig hatt som menas.

Fler roliga saker för en oinsatt kommer här. En branschtidning hade rubriken ”Omvärlden upphör vid nyår”. En liten respit, i alla fall, tänkte jag, själv misstänker man annars att omvärlden upphör när som helst. I samma tidskrift fanns även Spår portades från Kumla: ”Aldrig varit med om något liknande”. Knepigt att dechiffrera, men Spår visade sig vara en s k krimpodd. Jaha, då förstår jag. 

Ingen kaffevälta, men väl en rotdito. Bild Jopparn, Wikipedia
Kul var också en lokaltidning som skrev om en dokumentär inifrån ett fängelse och påstod att en intagen kallade journalistens månadslånga vistelse ”en kaffevälta”.

Självklart menade skribenten ”kaffevolta” som är ett roligt uttryck för en kort fängelsevistelse. Men ordet ”kaffevälta” ska icke glömmas, det är perfekt för en kaffoman, eller som man sa förr: kaffekärring. (Gällde då alla kön.)