söndag 26 maj 2024

Städa eller sopa: är det så viktigt? Och usp bör väl alla känna till?

Gamla vanliga talesätt och ordvändningar är inte vad de varit, de har slutat vara idiomatiska. Wikipedia får upprepa vad som menas med begreppet: Att något är idiomatiskt innebär att det är karakteristiskt, säreget och språkriktigt korrekt för ett språk eller en dialekt. Idiomatiskt uttal innebär att man uttalar ett språk ”som en infödd”.

Naturligtvis har många fått en del speciella uttryck om bakfoten i alla tider, men man hör fler numera, av skäl som är uppenbara. Någon sa: ”Hans död slog mig hårt”. Man kan tycka att det låter rimligt och inte kan bli fel, men under långa tider hette det att saker ”tog en hårt”. Det låter fel med ”slog”, men säkert inte länge till.

En annan person sa att ”Sverige borde städa för egen dörr”. Ja, det missuppfattas knappast, men ännu ger flera översättningssajter (Linguee, Glosbe, Bab-la är några) det gamla ”sopa rent framför egen dörr”.

Undertecknad har länge retat sig på (och skrivit om) ”över tid” eftersom det mesta som ändras vanligen inte ändras ”över” något annat än tid. Svenska har uttrycken ”med tiden” och ”på sikt” – samt fler som inte den kommer på som suttit i 24 graders värme för länge. Nå. Nu var det en gubbe som sa ”det här kommer att lösa sig över sikt”. Tja, åtminstone har jag inte hört det tidigare i såna här blandningssammanhang.

Lite strängare känner man sig när personligheter som ”spanarna” i programmet med samma namn (P1) talar. De borde rimligen ersätta de värsta samtidsorden eftersom de, föreställer man sig, har en stor lyssnarskara. En av dem sa: ”Jag tänkte att det här ska vara en usp för Skansen”.

Och jag till att fundera: Är det nåt slags transportföretag? Nej, det heter ju UPS (United Parcel Service). Men googla ”ups” och det finns, fast det låter som något ur ett språk mycket långt bort. Nej, det är bara en förkortning från det närmare språket engelska, au (as usual): Unique Selling Point eller Unique Selling Proposition. Kom och hjälp, Wikipedia! W svarar att: "unik konkurrensfördel eller unik säljfördel innebär att en vara eller tjänst har en fördel som konkurrenterna saknar".

Men vänta, nu känner jag igen uspen, och skrev om den 27 januari! Den som får fram en minnesmedicin (för gamla och unga) kommer inte att ha funnit en helig graal, men väl en usp.