tisdag 14 november 2017

Och här dissekeras skuldfrågan

Då fortsätter ordrytteriet och de hårdragna historierna.

Inlägget igår började med ett skuldresonemang och apropå detta kommer här ett citat, en rubrik, och mitt andra exempel i denna intressanta trilogi (det heter INTE triologi*):
Alla män har inte skuld för övergreppen – men alla har ett ansvar

Ha skuld för något? Det låter fel. Svensk handordbok (1966, upplagan dock från 1988) visar vägen: man bär skuld eller känner den, man får den, ges den eller tar på sig den, man kan vara skuld till något, men man har den inte – utom om ett bestämningsord står före, t ex ”hon har stor/ingen skuld i detta”. Och dessutom lyder då konstruktionen ha skuld i, inte ha skuld för.

Mer korrekt hade rubriken kunnat låta: ”Alla män bär inte skuld för (alternativt: är inte skyldiga till) övergreppen – men alla har ett ansvar”

Det måste förstås tilläggas att män som inte kan ha skuld däremot kan ha skulder, men då är vi inne på ett specialområde, det pekuniära.


* På nätsidan AspergerForum ligger en kommentar från en lika luttrad person som undertecknad. I en tråd om ordet "trilogi" – ofta felstavat – skriver den luttrade:
Om tillräckligt många anser att det heter triologi, så kommer stavningen i framtiden att ändras till triologi i de officiella svenska ur-annalerna av oföränderlig korrekthet (eller dylikt). SAOL kanske?