tisdag 2 november 2021

Varför stuberten stavas med endast ett b, det är frågan för dagen

Egna misstag var det ja. I ett inlägg av den 20 april 2018, har undertecknad stavat ”stubberten” precis så. Skriver man stubberten i sökrutan på Google får man frågan ”Menade du stuberten?” Mitt svar är: det vet jag inte.
 
Men i ett avsnitt av P1-programmet Språket (8 oktober 2013) diskuterade språkprofessor Lars-Gunnar Andersson bl a det ordet. Han kunde inte härleda det helt och hållet, men antagligen kommer den folkliga (låter det som) varianten från ”på direkten” eller ”på stubben”.
 
En egen gissning är att en slags ”kontaminasammanblandning” (populärt folknöje) av de två ligger bakom. Men fortfarande är inte frågan ”ett eller två b?” besvarad. Det är förstås bara att svälja förtreten att ens egen stavning anses vara fel. Själv skriver jag också ”schysst” med två s, medan SAOL bara har ett, ”schyst”, men även ger alternativet ”sjyst”. SO anger alla tre.
 
Antagligen är ”stuberten” det rättare (om nu ordet "rätt" kan kompareras) då ju ”direkten” inte stavas ”dirrekten” och uttalen av de båda överensstämmer. Man uttalar inte direkten med långt e, ej heller säger man (uppenbarligen) långt e i stuberten.
 
Men stubborn (hoppsan, ett helengelskt ord!) är ett karaktärsdrag hos undertecknad som fortsätter att skriva ”stubberten”. Men kommer man samtidigt på ett ord som ”dirrekten” (som jag, nyss) dyker det även upp en ”dirre”, alltså ”direktör”. Om dirren och annat ska morgondagens text handla. Och då ska jag luta mig mot en riktig lingvist. Det ordet går f ö omöjligt att göra om till något roligt.