fredag 12 november 2021

Att ha en balanserad syn på tillvaron kräver baske mig sin utövare

Nu ska vi ta det lugnt och se till att balansera oss. I går tilläts ett raptusanfall ta över, ett visst område (mediebolagsvärlden) utsattes för spott och spe p g a deras språkbruk. Men det är lätt hänt: mycket som sker och hanteras i namn av Den Heliga Kapitalismen låter ofta komiskt för dem som tycker att vissa ord ropar GALLIMATIAS.
 
Men man bör alltid passa sig (väldigt noga). För det finns otaliga områden man inte känner till ett vitten om, och de har sitt eget språk, ett fackspråk. Själv renons på fotboll kan jag skratta ihjäl mig åt uttrycket ”spela bollen”. Är det inte precis vad spelarna är där för att göra? tänker jag och flinar vidare mot bättre vetande.
 
Spelarna joxar med trasan och jag bör inte lattja med deras språk. Men det är inte heller bra att vara överdrivet beundrande och imponerad av det man inte begriper – t ex just för att man inte förstår vad det handlar om.
 
När datorn gjorde sitt intrång* i hemmen hörde jag en ung människa klaga: ”Jag är så trött på alla äldre som säger ’oooo, vad duktig du är med datan’, bara för att jag vet hur man sätter i gång en dator och kan spela spel på den”.
 

*Det gängse uttrycket lyder givetvis ”gjorde sitt intåg”, jag vet det!