tisdag 4 juni 2024

Hur mycket High Chaparral kan legitimiseras utan protester?

Tillrättalagd vilda västern
En mycket van radiojournalist/programledare sa nyligen i ett av alla politiska utfrågningsprogram: "Men då legitimiserar man ju det här". Jag hånar inte eller klagar på personen, men det som är riktigt anmärkningsvärt är det faktum att många som egentligen är mycket kompetenta gör allt fler märkliga fel.

Ja, så var det tänkt att inleda detta inlägg. Vilket också skett. Men eftersom språksituationen blivit som den blivit kan var och en av oss plötsligt känna sig tveksam inför vad som är svenska och inte. Den som googlar ”legitimisera” kommer att finna ett otal exempel, såväl från privatpersoner som vad som borde vara mycket etablerade medier och liknande. Det engelska ordet är ”legitimise”. 

I en tidning stod rubriken ”Sveriges ekonomi växer igen” och det är inget fel med det, ”igen” betyder i detta fall ”åter” (eller ”ånyo”, för den som är sån). Själv fick jag tänka någon sekund: hur kan en ekonomi växa igen? Nej, sannerligen säger jag er, det är språkbruket som växer igen och ser ut som en vanvårdad trädgård. Det finns förstås charmigt eftersatta och lummiga trädgårdar, men när det gäller tal
och skrift börjar det likna High Chaparral, som en gammal chef brukade säga.