tisdag 11 juni 2024

På Åland härskar egensinnet, Latrin Kings med slamsugning

Aktuellt konstverk på färjan mellan Svinö och Degerby
Egentligen behöver man bara röra sig från sina invanda cirklar och mönster för att lägga märke till Det Annorlunda. Ens vanliga hemmablindhet blir tydlig om man tar olika cykelväg till och från samma punkt. Och här sitter jag och kanske är överdrivet observant på ålänningarna för tillfället.

Under vinjetten Norden runt på 80 rader (Foreningerne Norden, 20 juni 2022) står följande om Ålands öland:

Den 9 juni firade Åland 100 år av självstyrelse. Sedan Ålands lagting sammanträdde för första gången 9 juni 1922 har dagen kallats för Ålands självstyrelsedag. Devisen för jubileumsåret är 100 år av egensinne, och utan envishet, stolthet och gott självförtroende skulle inte ålänningarna ha kunnat hålla på sin självstyrelse i ett sekel.

Må vara som det är med egensinnet, tillbaka till att ens uppmärksamhet är mer skärpt i okända trakter. Kan inte påstå att jag hemmavid observerar loggor och texter på ”arbetsbilar” eller sådana som representerar olika företag, men den dag som i dag är skedde det. Förbi åkte ett jättestort slamsugaråk med texten ”Latrin Kings”.

Bloggen gör inte reklam för något: läppstift, köttbullar eller slamsugarfirmor, men detta är svårt att låta bli. ”Avloppsexperten Åland – med 40 år i branschen” beskriver på hemsidan sina tjänster med tillägget: ”Arbetsområdet är hela fasta Åland”. Och fasta Åland är, som det kallas, ”den sammanhängande landmassan runt och norr om Mariehamn”.