söndag 23 juni 2024

Verksamheterna för dagen: runda, åtgärda, avslöja och korrigera

Nu rundar vi! Nästan ropade programledaren för Ring P1 myndigt när en person pratade på lite för mycket. Det rundas en hel del numera. Radiomannen har antagligen fallit för den nya vanan att inte säga ”runda av”, som väl var det gängse förr.

Verbet ”runda” utan ”av” har betytt två saker: 1) få (forma) något att bli runt. Exempel: ”man rundar dörrhandtagens design” respektive ”han tänker runda ön/udden”. Den nya användningen: banker, regelverk och vad det kan vara som rundas i våra dagar verkar helt enkelt betyda ”gå förbi”, kanske "smita förbi".

En vidare titt på mina exempelsamlingar ger följande som informanten A skickade häromdan, och som kommer från TV4-nyheterna (om jag minns rätt): ”Regeringens åtgärder mot mäns våld mot kvinnor ska bekämpas med samma åtgärder som gängkriminaliteten”. Man får, som sagts många gånger förr, arbeta mycket själv för att förstå vad medierna vill meddela en. För ”bekämpa åtgärder med åtgärder” låter väl inget vidare?

Följande rubrik skrev jag ner samma dag som den publicerades: ”SvD avslöjar: Så diskuterar svenska män om aktier”. När medier ”avslöjar” grejer brukar det vara lite och så med magnituden på avslöjandena. Förutom det lättlarviga begreppet tänker en petig typ som jag att man ”diskuterar aktier”, eller så ”pratar man om dem”.

Kan man lära sig något av slarviga rubriker? Ja, kanske att man bör vänta nån dag med att läsa tidningar på webben, alltså till dess någon av rubrikmakarnas kolleger korrigerat felaktigheter/otydligheter i efterhand. Eller tills någon gammal tant eller gubbe ringt/mejlat bladet i fråga och bidragit till att korrekturläsa det i efterhand.