tisdag 19 juni 2018

Lettering förr och nu - så dekorerar man hemmet med bokstäver

Budskap som fungerar som en härlig påminnelse?









Det är allt fler som ägnar sig åt lettering, läser jag i bladet. Inte för att det har att göra med brevskrivning, som man frestas att tro, engelska "letter" betyder ju brev. Men ordet betyder även bokstav, så "lettering" betyder, även på svenska tydligen, konsten att skriva vackra bokstäver. 

För en sbråkmakare är tillvaron ofta absurd och overklig. Här sitter en annan och bekymrar sig om hur språkets innehåll ofta verkar vara skit samma och så kommer hobbyn lettering som väljer att se bokstäver och ord mer som bild och yta än vad de innehåller.
Det handlar inte om att skaffa en vacker handstil, det hade gått att fatta när man ser ungas handstilar (och min egen, i ärlighetens namn), utan att s a s dekorera med ord.

Först kan man tänka kör i vind eftersom letteringen jämförs med gamla bonader som även de hade sentenser och uttryck, fast broderade. Dessa budskap ”sågs som en härlig påminnelse”, tror en utövare av lettering och fortsätter: "men nu handlar trenden mer om att personifiera".

Ja, det vill jag lova, folk omger sig med s k statements (budskap, yttrande, uttalande, påstående, förklaring, m fl svenska synonymer) på väggar och kroppar och som enstaka dekorationselement att placera här och var i hem och på arbetsplatser.

Citerar om och om igen morfar som redan på 60-talet förkunnade att "dä ä på världens siste ti'". Det kan människorna skriva på sina väggar och kroppar.

Mer salvesefullt svavelosande gafflande i morgon.