måndag 25 juni 2018

Ibland fattas lite väl mycket

Som vanligt kan ämnen svälla ut, ibland tar de aldrig slut. Och det beror förstås på att ett nytt mönster börjat sätta sig. Ju mer svenskans utseende efterliknar engelskans – desto lättare är det för en annan att mangla vidare. 

I går gällde det uteblivna objekt och andra mindre ord, i dag hela satser. Vad sägs om följande: ”De här människorna kommer inte att ändra uppfattning om mig, oavsett”. 

Punkten kom lite väl plötsligt kan man tycka och man söker bland allmogens* texter på nätet.
Genast hittar man ”Hon blir stressad, alldeles oavsett” och ”Vissa hemtjänstbesök behöver göras alldeles oavsett”.

I Svensk Handordbok från 1966 (ungefär det år där mitt språk ännu befinner sig) betyder ”oavsett” följande: ”utan avseende på, oberoende av, bortsett från”. Det innebär att uttrycket ”alldeles oavsett” inte kan avsluta en mening utan att man får reda på beroende på vad, med avseende på vad eller bortsett från vad som hembesöken ändå måste göras.
 
Antagligen kan man i vissa fall – när man väljer att skriva "oavsett" sist i en mening – endast trycka dit ett ”vad” – alltså ”oavsett vad”. En annan möjlighet för att låta språket förbli svenskt är att säga ”vad som än händer, i vilket fall som helst”. Hemtjänstbesöksmeningen skulle väl tjäna på att skrivas: ”Vissa hemtjänstbesök behöver göras oavsett vad som (än) händer”. Där kan man även ta bort ”oavsett” och säga: ”Vissa h-b behöver göras i vilket fall som helst”. 

Ja, man låter petig och det kan väl hända. Men just denna petimäter kommer att fortsätta, alldeles oavsett.


*Det är inte bara jag som är kinkig. De som har tolkningsföreträdet i dag tycker att äldre personer ibland säger fula ord när de använder sånt som var gångbart före 1990-talet. För säkerhets skull alltså: allmoge är ett ord som här används en aning skämtsamt för att beteckna ”alla, hela konkarongen”. Det kommer av fornnordiska all mōghe, ”allt folket”, och dess betydelse har åkt lite hit och dit. Under lång tid omfattade det inte rika och/eller adel, men hos sbråkmakaren får alla vara med i allmogen.