måndag 4 juni 2018

Sbråkmakare om korsordsmakare, igen

Snart ett judaskryss
Det är inte nytt att datorer ersätter mången verksamhet som tidigare var mänsklig. Det har visat sig framgångsrikt, särskilt om man ser till det ekonomiska samt teknikkramandet som inga gränser känner. Nej, tvärtom, egentligen: som BARA känner gränser. 
Människan däremot är gränslös. Det är hon på gott och ont.
Nu till saken: korsord. Gårdagens Sbråk berättade om de korsordsmakare som vädjar till läsare/lösare att reagera när deras favoritkorsord försvinner. Hotet från datorgenererade kryss är överhängande i ordets allvarligaste mening.
Precis som annat tankegods förloras i den strömlinjeformning som digitala världen skapar, försvinner de roligaste och smartaste klurigheterna i korsorden.
Korsordskonstruktörerna ger exempel på sådant som glatt (och retat) lösare: En ”akademisk kvart” kan bli ”studentlya”, en ”rodeoryttare” är lösningen på ”lever på avkastning”.
Det är bråttom, säger artikelförfattarna. Och klockan är inte fem i tolv utan snarare en halv minut i. Ett citat ur texten sammanfattar: ”Datorer alstrar inga begåvningar med särart”.
Sveriges korsordsmakare vill ha reaktioner. Sbråkmakaren brukar inte gå andras ärenden, men nu har denna yrkesgrupp ärenden som är plågsamt bekanta. Protestera mera!

Deras upprop var, som sagt, publicerat i DN 29 maj och hade rubriken ”Hotade kryss”.