onsdag 6 juni 2018

Man är en svensk som tänker: "WHAT?"

Sbråk är inte bara bokstäver och ord, som bekant. Även språkliga bilder är bokstäver. Uttrycket ”arg som ett bi” må framkalla åsynen av ett ilsket bi, men framför allt är avsikten att beskriva någon som är riktigt förbannad.
En dag som nationaldagen ger många uppslag till den som är släkt med tidigare nämnda bi. 

Första sakerna först, låt mig börja med att adressera en av de företeelser (den som hittar två inte särskilt gömda anglicismer i den meningen bjuder jag på kaffe med dopp) som irriterade. 

Annonsering inför nationaldagsfirandet var den vanliga: folk från olika länder står och viftar med en svensk flagga och man ser på alla sådana bilder hur en annonsbyrå/redaktion slitit för att få med representanter för varje grupp som existerar i samhället. Antagligen skulle mycket gå bättre om inte de här tillrättaläggarna var och pillade i allt. Vi som bebor detta land, vilken av dessa grupper vi än tillhör, skulle kunna ges ett ansvar för den egna tankeverksamheten.
 
Med denna första kliché konstaterad trycker man igång datorn för att kolla nåt (vädret, kanske). Då visar sig dagens Google-doodle* (som enbart visas i Sverige, inte utlandet) vara en bild på en förnöjd älg som ligger och tuggar gräs. Bakom ligger en annan älg. Djuren flankeras av två svenska flaggor som har omisskännlig örlogskaraktär. För en infödd svensk ser denna bild oerhört märklig och osvensk ut. Mer liknar den sådant som går att köpa vid gränsstationer mot Tyskland (och andra länder, möjligen).
En gammal hippie, tankemässigt formad på 70-talet – då f ö nationaldagsfirandet var ytterst nercoolat** och marginellt – stirrar oförstående på dessa två Sverigebilder och tänker ”What?” (se gårdagens inlägg).
  🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 🔵 

* En doodle är en bild eller liten video på Googles startsida som presenterar en aktuell/historisk person/företeelse
** Ja, förlåt, då!