lördag 15 juni 2019

Bara de riktigt känsliga märker av rädslan från skurkar

Sbråkmakaren är inte ensam om sina grubblerier, men folk i allmänhet håller inte på så här hysteriskt och bloggar och har sig. En medicin (i tv-reklam) som kallades ”bästa botet” fick exempelvis C att morra ilsket: ”bästa boten, heter det”.

Själv är jag inne i en från-fas, d v s en sådan där jag lägger märke till konstiga ”från”. Som en mening yttrad i radion: "Söka bot från strålning går inte". Heter det inte söka bot ”för” något? All den här oordningen kan göra vem som helst osäker. Och i samma program: ”skydda sig från strålning”. Säger man inte ”skydda sig mot”? Eller ”skydda sig för”? Finns det en betydelseskillnad rent av vad gäller dessa ”mot” och ”för”?

Dessutom har jag hittat följande: ”De förbjuder honom från att tävla” och ”Man förbjuder henne från att gå till jobbet”. Här ska väl från-en bara bort, helt enkelt?

Men det knepigaste var (radion): ”Man kände rädsla från* människohandlare”. Programmet handlade om människor som, utsatta för människohandeln, var de verkligt rädda.

Rädslan från människohandlarna är något som är svårare att föreställa sig att någon kan uppfatta. Fast den kan förstås också finnas.


* Detta "från" ska förmodligen också vara ett "för", men säker kan man aldrig vara.