onsdag 19 juni 2019

Elen kan "komma tillbaka" när det varit avbrott, återupprättas: nej

Söker upprättelse - eller hämnd?
”Man håller på att återupprätta elen i Argentina”, sa en nyhetsuppläsare i tv häromdagen. Det hade nämligen varit ett vad man i dag kallar ”massivt” elavbrott. Förr sa man ”omfattande” eller ”stort”, men dessa ord räcker inte i dag.

Tillbaka till den ”återupprättade” elen. Här har vi att göra med ett mycket gammalt bildligt uttryck. ”Åter” är ett annat ord för ”tillbaka”. Och ”upprätt” har en ålderstigen betydelse av något ”rakt uppstående”. Det används ännu precis så: ”vraket stod upprätt på kölen”.

Med verben ”upprätta” och ”återupprätta” har det skett en betydelseglidning och de används enbart i överförd betydelse. Man ”upprättar” felaktigt dömda och man kan ”återupprätta” förtroendet för någon.

Men ”upprättar” man exempelvis en mur så avses ett bildligt förfarande, det är ingen konkret mur det handlar om – som den Trump vill bygga mot Mexiko. Man kan bygga (upp) en verklig mur, om man sedan river ner den och bygger upp den på nytt så "återställer" man den möjligen, men man ”återupprättar" inte murar av sten eller tegel!

Den här typen av betydelseskillnader grejade journalister till för 10-15 år sedan. Sedan dess måste något måste ha gått väldigt fel i samma yrkesgrupps utbildning, ja, hela skolgång.

Åter det gamla vanliga: Jodå, det går att förstå, men den här typen av felaktigheter brukar tyvärr väcka ofrivilligt löje.
Å andra sidan är väl det skit samma om några år.