tisdag 4 juni 2019

Sbråkbloggen kontra en fet highlighter,175 000 000 mot 29

Gårdagsinlägget tog åter upp problemet med mot. På något ställe vände jag mig även mot med.

Det skulle inte bli lättare, för bland andra exempel fanns detta i en kyrklig tidskrift:

Styrkan i en kyrka får inte eftersökas i krafttag som tydligt arbetar mot människor, utan bjuder motstånd vid förtryck, orättvisor och allt som motarbetar det diakonala uppdraget och här finns ett tydligt ställningstagande från våra biskopar.

Vad står det? Här finns tre "mot-nånting" som när de uppträder tillsammans blir svåra att tyda, även om man inser att texten beskriver något bra.

Men prepositioner – vem bryr sig? För i skrivande stund (ok, strax innan) sändes ett radioprogram om sådana som vet vad de gör, vad de arbetar med och för, kanske även mot. Det handlade om särskilda influerare med många följare.

Man får ompröva sin egen verksamhet, eller åtminstone betrakta den en stund, som jämförelse.. Här sitter en annan och grubblar över betydelsen i små skitord när det finns folk som ”brinner för sminkvideor”. En ung amerikanska har 175 miljoner följare i sin sminkblog. (Sbråkmakaren kommer ibland upp i 30, men marknadsför sig i och för sig inte så hårt).

En delägare i ett kosmetikföretag beskrev videorna. Personer, mest kvinnor, sitter och sminkar sig framför kameran  och pratar om vad de gör. Man kan säga att de ritar och berättar. Delägaren kallade förfarandet genuint. Influeraren börjar sminka sig och genomgår en transformation, går från att vara osminkad till ett färdigt resultat. Tittaren bjuds in i en värld där man känner äkthet. Så långt delägaren som tillade att det här var mycket intressantare än filmer om trädgårdsslangar eller privatjets.

Där fick han (delägaren) fikon: en trädgårdsslang, ett privatjet eller någon som sminkar sig väcker alla ungefär lika stort intresse hos denna skribent.

På frågan om vad som verkar få följarna mest förtjusta svarade han att en concealer eller foundation inte är lika lätt att inspirera med som en riktigt fet highlighter eller en cool blush eller nåt på läppar eller ögon.

Jag har inte citerat honom (delägaren) ordagrant. Men jag tror att andemeningen kom fram.

Få se nu, vad var det nu jag själv höll på med? Jo, orden ”med” och ”mot”. Kom igen, kära läsare, visst känner du inspirationen i denna genuina blogg?