tisdag 25 juni 2019

Lite tips för hängmattan när programmet Sommar klingat ut

Hänvisande till gårdagen: Jovisst har det funnits – och finns – de som förmår tänka klart kring den enorma stridsvagnen internet som vältrar sig över hela jorden, jämnar marken där den går fram och skickar ut sina mördarkulor.

För att uttrycka saken mindre svulstigt: Människan är förmodligen inte kapabel att ta emot information från hela världen rakt in i sin begränsade hjärna varje millisekund. Men så fort man andas om något sådant måste man också tillägga att man själv är jätteglad för att det finns mejl och Skype men att det räcker så.

Att man f ö alltid måste lägga till dessa förb-e förbehåll. Man kan ju inte ens säga att det är tråkigt med regn innan nån messerschmitt måste påpeka att det också är bra och nyttigt.

Nej, låt oss lära oss att gnälla högt och fritt om högt och lågt!

Det är i alla fall en lisa att läsa McLuhan fast han kommer från för länge sen! I sin mest kända bok, Understanding Media (1964), skriver han om mediers påbyggnad och utbyggnad av vårt medvetande och våra sinnen: ”När vi en gång byggt ut eller överfört vårt centrala nervsystem i elektronisk form, är det bara ytterligare ett steg kvar att överföra också själva medvetandet till datamaskinernas värld. Då kommer vi äntligen att kunna programmera medvetandet på ett sådant sätt att det inte kan bli bedövat eller distraherat av nöjesvärldens narkissosillusioner* som drabbar människan när hon möter sig själv i sina egna uppriggade grejor.”

Avslutningsvis: Så lustigt det kan bli här i världen. Efter att ha nämnt programmet Sommar – nu senast i rubriken – visade sig dagens värd vara Anders Hansen, en av det här landets vettigare debattörer och vetenskapspersoner när det gäller psyket, fysiken och tekniken.


* För den som inte känner till myten om Narkissos: Han var en grekisk grabb som blev så kär i sig själv att han dog. Oförmögen att slita sig från sin spegelbild i vattnet svalt han ihjäl. Så illa kan det gå. Men han fick i alla fall ge namn åt det som är vår tids stora sjuka: narcissism.