måndag 17 juni 2019

Tänk ändå att man växte upp utan vare sig bitar eller segment!

Människor med den språkvansinniga läggningen (här skriver en) reagerade när det plötsligt (25 år sedan?) blev väldigt mycket ”-biten” i omlopp.

Det var inte biten som i biten av en geting eller av schackspel, nej, det var ett ofta helt onödigt ord som hängdes på allt möjligt: känslobiten, miljöbiten, ansvarsbiten.

Och inte var det fråga om en ”riktigt” bit som i ”sockerbit, köttbit, tårtbit”.

Det har naturligtvis sedan dess funnits massor av komiska exempel där denna nya och larviga ”bit” dykt upp, men allra bäst var nog den som L visade. En tidskrift för lärare hade den braskande och ekivoka, får man nog ändå säga, rubriken: ”Vi måste ta tag i könsbiten”. Nu säger man inte ”kön” längre men det vore inte lika roligt med att ”ta tag i genusbiten”.

Världen har blivit så hemskt inrättad att vi som skrattade åt alla bitar inte längre orkar göra det. Men en dåtida undran var: ”Vad sa människor innan ”-biten” kom och klippte till?

Svårt att komma ihåg, men det kan ha varit ”-delen”, eller ”-diskussionen”. Det allra vanligaste var nog ”-frågan”: ”könsfrågan”.

Det behövdes egentligen ingen ”-biten”, för förr var folk så klyftiga att de förstod vad som sas ändå. Men nu, sen en tid, rör det på sig igen. Det nya tycks vara ”-segment” (som också betyder ”del”). I radion talade en omvärldsanalytiker (i alla fall hade han varit det för tio år sedan, nu är titeln kanske en annan…) och han använde OERHÖRT många ”-segment”.

I likhet med -biten förr borrade jag nu ner mig i -segmentet* och fann på nätet ”modesegment, inredningssegment, matsegment” – det finns segment så man får dåndimpen!

Som av en händelse sökte även ett bryggeri bara häromdagen en ”junior marknadsanalytiker” som ska ”ansvara för analyser och uppföljningar av samtliga dryckessegment”.


* Det existerar även ett antal språksegment…