lördag 6 februari 2021

Är det nåt fel med att vara en gammal, handikappad städare?

Apropå flickan i de två senaste inläggen, hon som uppmanades att försöka introducera ett nytt ord i det svenska ordförrådet, kan man påminna sig hur Barbro Westerholm (läkare, politiker m m) under lång tid engagerat sig i att göra detsamma med ordet årsrik. Tidningen Senioren (15 januari 2020) skriver om försöket samt återger Westerholms bevekelsegrunder. 

För inte länge sen skrev jag om saken och själv anser jag den typen av ord vara bara sisådär lagom intressanta. BW:s idé är att ”årsrik” ska få folk att se på äldre, gamla, människor med en helt annan blick bara för att ordet innehåller delen ”-rik” som antas låta positivt. Man skulle då tolka det som ”rik på erfarenheter” och allt vad nu BW föreställer sig. Det är nog ett alltför optimistiskt synsätt.

Varje gång någon försökt hitta ett bättre ord för ”gammal, handikappad” och ”städare” (de exemplen är vanligast när det handlar om den här typen av försök) så har det resulterat i att det nya begreppet hållit ett par år för att därefter ersättas av ytterligare ett annat. Så där rullar det sedan vidare.

Det absolut bästa vore att kunna möblera om i människornas föreställningar, i deras inren (hm, existerar denna plural?). Om de inte tyckte att det är fult att vara gammal, handikappad eller städare skulle kanske inte heller den bokstavskombination som används för att beteckna personen/företeelsen anses vara så förfärlig!