måndag 6 september 2021

Herrskap och tjänstefolk – ett inte längre särskilt åldrigt synsätt

Hur lantlig och bakom man än är (se i går) finns det gränser! Och ålrajt: Sbråk handlar om språk och så bör det rimligen vara. Mestadels. Resten av världens tillkortakommanden får andra ta hand om. Men det är lätt att få spader av mediers – och därmed tidens – innehåll. Då måste sbråkbloggen göra undantag och skrika.

En kulturchef i en stor tidning drar växlar på att det kommit många serier (med ”serier” menas i dag såna med rörliga bilder), som handlar om kärlek mellan individer tillhörande olika ”klasser”. Som sbråkskribent noterar jag att ett ord som ”klasser” ofta används mer frimodigt än förr då begreppet ”socialgrupper” var vanligare.

Är denna sociala ”rörlighet” ny? Kulturyttringar har väl alltid slagit klorna i just det ämnet. Vad som är höna och ägg i det kulturchefen skriver om är svårt att veta. Mer om det senare.

I alla fall: tidningen ”följer upp”, som det heter, med en artikel där en sociologiprofessor berättar om ett trendbrott: Kvinnor ”gifter ner sig”. Vad är det som händer? Hur kan en sådan mening överhuvudtaget formas? Fast det är klart, om man anser ömsesidig attraktion vara något som kan framställas maskinmässigt – jag tänker på en mängd koppleriserier – så går det säkert också att bedöma vad som är gifta ”ner” respektive ”upp” sig. Grattis, grattis alla mäniskobarn till den tillvaro ni lyckats skapa er.