torsdag 16 september 2021

Rubriksättning – en konst som numera tillhör Det Försvunna

Rubriksättning var förr ett gediget jobb. Eftersom det också var en mycket svår syssla brukade vissa tidningsredaktörer anses som verkliga experter. Nu verkar den kompetensen och ambitionen i hög grad ha försvunnit. Även från landets större tidningar varifrån exemplen är hämtade. Dåliga rubriker är lika många till antalet som blåbär i skogen. Detta år och föregående. Så här kan det se ut:
 
Relativt stor fara för utbrott i områdena

Nobbar sprutan – fast nära blev svårt sjuka


Första rubriken handlar om problemområden, ”utsatta” dito som man kallar dem. Bara ”områdena” funkar inte, ett område är i sanning en mycket odefinierad plats, det kan vara en större eller mindre plätt i Guatemalas djungler eller ett distrikt utanför Longyearbyen. ”Område” är m a o en lika bestämd plats som just ”plats”. Eller ”ställe”.

I den andra rubriken är det ”nära” som ställer till det. Vad som avses är den slappa och nya användningen av ”nära släktingar”. Lämpligare hade varit (nära) ”anhöriga” eller bara ”släkt”. ”Familjen” hade eventuellt gått bra. Antagligen ligger det överanvända uttrycket ”nära och kära” bakom det här bruket.

Vad som ytterligare stökar till det är att en vanlig – och korrekt – annan konstruktion gör att man ”går fel”, som t ex ”nära bli svårt sjuk av köttet” eller ”nära hamna mitt i stormen”. I de fallen är ordet adverb. Det kan också vara ett adjektiv som i ”hennes nära kompis”.

I exempelrubriken används ordet som ett substantiv, ett alternativ som inte ges i de ordböcker jag konsulterat. Men i det skiter menigheten.