söndag 17 april 2022

Det är snart vars och ens privilegie att ha sina fiskar i ett akvarie

Som vanligt tar dagens predikan vid där gårdagens slutade, nämligen de ofta illa stavade ”rubriker” som brukar ligga i ett bildhörn i nyhetsprogram som Rapport och Aktuellt. Dessutom finns små ”etiketter” med namn på personer som citeras eller intervjuas. Det kan stå: ”Förnamn Efternamn, privatekonom Swedbank”. Eller det jag råkade se: ”Ryskt förnamn Ryskt efternamn, Rysslands försvarsministerie”.

Följande förslag till förenkling riktas till Svenska Akademiens ordboksredaktion och andras, för all del: Om inte ens s k studerat folk verkar klara orden på -ium, varför inte, som vanligt, lyssna på ”brukarna” och stava rubbet med -ie på slutet?

Den som vill säga akvarie kan simma lugnt. (Bild: Wikipedia)
Förr fick man lära sig: ”ministerium” är singular, obestämd form. Bestämd form, ”ministeriet”. Plural, ”ministerier”. Sak samma med ”stadium, stadiet, stadier”. Och ”privilegium, decennium, akvarium, evangelium, kollegium” m fl. Det heter inte ett "decennie, akvarie, kollegie", men i bestämd form "decenniet, akvariet, kollegiet".

Orden på -ium är så många att de borde ha satt sig – i alla fall i de flesta äldre människors ordförråd. Det är en annan femma med ord på -io som jävlas och inte har samma bestämda form eller plural: ”Scenario, scenariot, senarier/scenarion. Trio, trion, trior. Radio” heter ”radion” i bestämd form, men i plural föreslår de två nyaste ordböckerna i Tre – svenska.se att man i stället säger radioapparater. Den äldsta, SAOB, ger däremot ”radior” i plural.

Man får alltså slå upp.