onsdag 20 april 2022

En skön bunch of people fokuserar på ens användarupplevelse!

Fler upplevelser i dag förmedlas av informanten T, en alert person som emellanåt hör av sig till Sbråk med bidrag. Det är mycket välkommet med tanke på hur många som inte tycks ägna några tankar åt vilket konstigt språk svenskan blivit.

I alla fall. T hade fått reklam från en mobiloperatör som ville sälja in sig med följande fräsiga formuleringar där bossen själv presenterade sig och arbetet:

Det som är det roligaste med att jobba på XX är precis detta, att hänga med en skön bunch of people som med fokus på användarupplevelse försöker göra det hela så bra som möjligt. Vi fortsätter att blicka framåt och mot nya toppar 2022, det ligger mycket spännande i pipen som gör oss lite bättre för varje dag som går!

Det finns mycket att begrunda i en sådan beskrivning, låt oss titta särskilt på ”en skön bunch of people”. Man skulle kunna säga ”en samling roliga/trevliga/glada människor” eller ”ett glatt gäng” eller vad fan vet jag. Det är fortfarande en gåta varför folk (det händer även mig!) gör så: bara slänger in ett eller ett par ord engelska i en svensk, vanlig mening.

Jag börjar mer och mer luta åt det nationalekonomen Marian Radetzki (avliden häromveckan,
f ö) föreslog för många år sedan och som lät jättekonstigt: byt ut svenskan mot engelska i det här landet! Ja, det är inte något jag vill egentligen, men den här halvmesyren till modersmål gör att det kanske vore bättre att påskynda så att språken kan hållas skapligt isär och bevaras som kommunikationsmedel. Om var och en ska slänga in godtyckliga ord på engelska får vi ju alla ett helt individuellt språk som man inte kan förvänta sig ska förstås av det större flertalet.

Låt oss säga att användarupplevelsen kan bli lite skruttig.