lördag 2 april 2022

Ett inlägg som i sanning och rent konkret kokar soppa på en spik!

  
Wikipedia heter vårt nya gigantiska uppslagsverk. Det är ”en encyklopedi med öppet och fritt innehåll som utvecklas av frivilliga bidragsgivare från hela världen. Alla kan vara med och förbättra Wikipedia. Du också.” Skriver W om sig självt.

Personligen har jag ett eget W bland kompisarna. Tusan vad de kan! Nyligen skrev jag ner något som informanten L:s mor brukat säga, kloka ord som manar till eftertanke och ödmjukhet: ”Det man inte kan få ska man inte efterstå”.

Såna här sentenser är det fullt av (ännu). Oftast är de jättegamla och man vet inte varifrån de kommer. Om man inte har språkvetaren Pelle Holms (1888–1980) böcker om ordspråk och gamla talesätt. Nå. Informanten L:s syster visste mer om det man inte ska efterstå. Om det är originalet vete fåglarna, men exakta ordalydelsen finns i sagan ”Skålknallen som kokade soppa på en spik”.

Den ingår i något som kallas parallellupplagan till tionde upplagan av ”Folkskolans läsebok” (1911-1951). Och där fick man lite till att fundera över. Skålknalle, t ex. Det var en sådan som, läser jag nånstans, ”tillverkade och sålde askar, skålar och andra svarvade föremål”.

Det var alltså en sådan man som i berättelsen kokade soppa på en spik. Letar man på nätet finner man sagan om skålknallen fast i lite olika tappningar. Och kanske har även det kända talesättet ”koka soppa på en spik” sitt ursprung i just den sagan.