torsdag 28 april 2022

Vissa rufflare är bufflar, men dra in dem i etablerade uttryck? Njae

Kräver man för mycket av människorna? Men kraven gäller ju bara dem som arbetar med att informera oss om hur verkligheten är beskaffad. De måste inte kunna allt om förgasarmotorer och molekylärgenetik, men med utbildningar inom medie- och informationskunskap bör de kunna uttrycka sig på svenska om de riktar sig till en svensk publik.

En chefredaktör presenterades i en lokaltidning som någon ”med en bred bildningskälla att ösa ur”. Bloggens läsare kan väl bedöma om undertecknads krav är för stora? Personen i fråga hade skrivit om ”rika svenskar” som knappast är ”att likna vid några ryska oligarker. Deras rikedomar har inte skapats genom buffel och båg, fängslandet av konkurrenter, korruption eller vänskapsband till någon diktator.”

Buffel och båg? Här har man suttit och trott att man vetat vad en buffel är. Liksom båg. Liksom ”bluff och båg”. Är jag elak? Sträng? Ogin?

För att ge andras syn på saken rekommenderas två ”kolleger”. Googla först ”buffel och båg” (med citattecken kring) och få en uppfattning om spridningen av denna moderna blandning. Skriv sen bara in orden buffel och båg Roffes språklåda och läs vad Roffe tycker.

Skriv sen in buffel och båg en amatörlingvists bekännelser och få amatörlingvistens åsikt om att ”ruffel och båg” är det ursprungliga uttrycket. Det skulle jag gå med på, liksom ytterligare ett förslag som en fjärde skribent ger: ”fiffel och båg”. Vad buffeln har att göra med båget vete dock tusan.       🐃